Ünnepek

Kokárda!

Honnan ered a kokárda, mi is az, és hogyan kell helyesen megkötni? Kokárdának magyarul szinte kizárólag a nemzeti színű szalagból, mégpedig a magyar nemzeti színű szalagból hajtott, a szív fölé helyezett kitűzőt szoktuk nevezni, mely tipikusan, de nem feltétlenül, kerek. A szónak azonban sokkal szélesebb jelentése van: jelenthet bármilyen kerek, sapkára vagy ruhára helyezett jelvényt.

A kokárda története. A kokárda divatja a 18. században indult, és eredetileg csupán a sapkára tűzött jelként viselték. Az egyszínű szalagok általában viselőjének politikai pártállását, főképpen a fennálló hatalom elleni tiltakozását tükrözték.

A nemzeti színű trikolórból hajtott kokárda csak 1789-ben, a nagy francia forradalom idején jelenik meg, és innen terjed el más nemzetekhez. Általános szokás a kokárda különböző formáinak a hadseregben való használata, ám polgári körökben sehol nem vált oly fontos nemzeti jelképpé, mint a magyaroknál.

Néhány évvel ezelőtt még egészen természetesnek tartottuk, hogy a kokárdán a piros van kívül, a zöld van belül. Ám ez a hajtási mód nem felel meg a nemzetközi normáknak, az általános szokás szerint ugyanis a zászló felső sávja kerül belülre, az alsó kívülre. Egyesek Szendrey Júlia tévedésére vezetik vissza a magyar szokást, állítólag ő készítette el Petőfi kokárdáját hibásan, és aztán a Petőfit utánzó forradalmárok követték.

Megmutatom én milyet készítettem.

Hozzávalók:
– Piros, fehér, zöld filc anyag. Poly vagy gyapjúfilc
– Piros, fehér, zöld cérna, vagy hímzőfonál, de ne legyen vastag.
– Nemzeti színű szalag és gomb
– Végül amivel feltűzzük.

Innen szerezhetőbe

Kezdjük is el.

 Három kört vágtam ki hullámos ollóval és egy kis téglalapot azt majd a tűző miatt kell.

A zöld közepére felvarrtam a gombot, aztán a zöld filcet a fehérre.

Majd jött a piros rész arra a fehéret varrtam.

A másik piros filcre rávarrtam a téglalapot a tűzővel.

Jöhet a szalag amit belülre rögzítettem-varrtam.

Kész a szalag, jöhet a két piros összevarrása, amit pelenka öltéssel varrtam.

Készült egy nagyobb hullámos ollóval kivágott is.

Íme a kész kokárdák.

Jó varrást! 🙂

Face

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 7 =